02 Temmuz 2025, Çarşamba

SİNAN ALBAYRAK

Çocukluğunuzdaki bayramlardan ve size hissettirdiklerinden biraz bahseder misiniz?

En kıymetli çocukluk bayramlarım, Almanya’daki yıllardaydı. O zamanlar birbirine daha bağlı ilişkiler vardı, bayramlar daha keyifli kutlanıyordu. Almanya’nın neresinde olursa olsun akrabalar muhakkak birbirini ziyaret ederdi.

Kalabalığı çok severdim. Hediyeleri çok severdim bir çocuk olarak. En hoşuma giden şey büyüklerin arasında oturup onların muhabbetlerini dinlemekti. Bayramda, evde o mutluluğu, heyecanı kalabalığın içinde hissetmek çok güzeldi. 

Tekrar o günlere dönseydiniz bayramı nasıl geçirirdiniz?

Aynı şekilde geçirirdim. Babamın yanından ayrılmazdım. Onların muhabbetlerine bayılırdım, babamı izlemeye bayılırdım. Babamla birlikte -kendisini ebedi aleme yolculadığımız için özlemini duyuyoruz- olmayı isterdim.

Çocukluğunuzda kimin bayram sofrasında ağırlanmak isterdiniz? Şimdi kimi özel olarak sofranızda ağırlamak istersiniz?

Ailemin dışında bir yerde olmak gibi bir hayalim, düşüncem olmadı. Bayramda sofrasında olmak istediklerim ve soframda ağırlamak istediklerim en yakınım olan insanlardır. Yakın dostlarım olabilir. Ama bayramlar ailelerle, akrabalarla daha özel oluyor. Yani bayramı bayram yapan akraba ilişkileri, akrabaların bir araya gelmesi diyebilirim.

Vazgeçemediğiniz bir bayram alışkanlığınız var mı?

Babamdan kalma hatıra bir pikap var. Her bayram sabahı kalktığımızda Neşe Karaböcek’ten “Duydum ki Unutmuşsun” eserini pikaptan keyifle dinliyoruz.

Eski bayramlar söylemi hep dile getirilir. Neydi o eski bayramların özellikleri?

Eskiden bugünkü dağınık ilişkiler yoktu. Bugün bayramla, insanların bir otel ya da deniz kenarına gitmesi olarak algılanıyor. Eski bayramların bizdeki kıymeti ise akrabalar olarak bir araya gelmekti. Şu an özlemini duyduğumuz şey o kalabalık ortamlar, bir araya gelinen sofralar.

Bayrama dair zihninizde yer eden bir eseri bizimle paylaşır mısınız? (Şiir, beste, kitap, mimari yapı...)

Neşe Karaböcek’ten “Duydum ki Unutmuşsun Gözlerimin Rengini” şarkısı, bayrama dair zihnimdeki en net eserdir.

Bayramları neyle bütünleştirirsiniz?

Aileyle, muhabbetle, kalabalıkla ve güneşli günlerle bütünleştiririm.

Bayram sevinci sizce kimlerle paylaşılmalıdır?

Aileyle paylaşılan bayramlar en değerli bayramlardır. Eşimle, çocuğumla beraberim şu anda. Ama öncesinde annemizdir, abilerimizdir. Geriye kimler kaldıysa onlarla bir araya gelmektir. “Gerçekten keyifli bir bayramdı” diyebileceğim bayramlardır.

Bayram şekeri tadında özel bir hatıranız var mı?

En özel hatıram babamdır. Babamın sofrada olması ve bizim onun sofrasına dâhil oluşumuzdur. Babamızın sofra duasıdır. O zamanları hatırlamak, bayram şekeri tadında bir tatlılık veriyor.

Son olarak bayram mesajı mahiyetinde okuyucumuza ne söylemek istersiniz?

Benim nezdimde, bayramlar çok özel günlerdir. Tatil günleri değildir. Bir Müslümanın nezdinde de böyle olmalıdır. Ailemizle bir arada olabileceğimiz değerli zamanlar olarak görmeliyiz bayramları. En azında uzaktaki akrabalarla, en yakınlarımızla bir araya gelme fırsatı olarak değerlendirilmeli. Bayramlarda mutlaka aile ile birlikte olunmalı.

 

Sinan ALBAYRAK
Sinan ALBAYRAK

Yazar hakkında bilgi bulunmamaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları